Jak zrobić cappuccino - krok po kroku
Relaks przy dobrym cappuccino jest bez wątpienia jednym z tych małych, przyjemnych momentów dnia dla każdego konesera kawy – będąc zarazem doskonałym sposobem, aby w pełni skorzystać z dobrych właściwości tego napoju. Jak jednak przygotować cappuccino? Wydaje się to proste, ale pewien mały sekret czyni go niepowtarzalnym – jego kremowa pianka. Wyjaśnimy Wam dzisiaj, w jaki sposób zrobić filiżankę wyśmienitego cappuccino, które pozostawi wyjątkowe wrażenia wielbicielom tego napoju.
Jak przygotować idealne cappuccino – krok po kroku
1.- Wybierzmy produkty najwyższej jakości
Produkty najwyższej jakości, to jeden z ważniejszych aspektów oraz tajników przyrządzenia dobrego cappuccino – decydujące znaczenie może mieć nie tylko jakość ziarna, ale również mleko, które towarzyszyć będzie naszej kawie, a właściwie sposób jego przygotowania.
2.- Spienione mleko powinno być mocno kremowe
Odpowiednio spienione mleko jest bez wątpienia główną tajemnicą dobrego cappuccino. Jak takie osiągnąć? Przydatne do spienienia mleka może się okazać użycie niewielkiego, najlepiej metalowego dzbanka z dzióbkiem. Ważną rolę w tym procesie odgrywa również temperatura - pokojowa jest najbardziej odpowiednia do przygotowania naszej kremowej pianki, natomiast używając dyszy parowej wbudowanej w profesjonalne ekspresy do kawy osiągniemy idealny stopień spienienia. Oto kilka dodatkowych wskazówek:
- Mleko powinno być odpowiednio napowietrzone, a powstałe w pianie bąbelki ani średnie, ani zbyt duże.
- Pianka powinna mieć gęstą, kremową konsystencję, w której widoczne będą mikro bąbelki – na tyle gęsta, aby można ją było nabrać na łyżeczkę do kawy, podobnie jak krem.
- Należy pamiętać, żeby mleko, które nalejemy do dzbanka zajęło jedynie jego jedną trzecią objętości, gdyż powiększy się ono dwukrotnie. Do dzbanka wkładamy dyszę spieniającą, tuż pod powierzchnię mleka – około jednego centymetra.
- Zaczynamy spieniać, powoli przesuwając ją ku górze, podgrzewając mleko. Kiedy będzie ciepłe – zorientujemy się, bo dźwięk wydawany przez naczynie pod wpływem ciepła zacznie się zmieniać – przechylamy go około 45 cm i wykonując nim koliste ruchy spieniamy mleko. Ten etap jest kluczowy dla osiągnięcia idealnej pianki!
- Zobaczymy, że natychmiast zaczyna pojawiać się piana – powinna być gładka i jednolita, - a kiedy temperatura mleka osiągnie około 65-70 stopni przesuwamy dyszę nieco w głąb dzbanka, aby podgrzać dolną warstwę mleka - w ten sposób osiągniemy jeszcze bardziej gęstą pianę.
- Pozostaje tylko usunąć zbyt duże bąbelki, które mogły powstać podczas spieniania. W tym celu należy energicznie zawirować dzbankiem lub postukać nim o stół.
Jak każda czynność, przygotowanie idealnej piany jest kwestią praktyki i gustu, należy jednak zwrócić specjalną uwagę na gęstość i konsystencję spienionego mleka, gdyż to właśnie ono, między innymi, sprawia najwięcej przyjemności miłośnikom cappuccino.
3. Udekorujmy nasze cappuccino ulubionym smakiem
Kakao, aromat waniliowy, czy cynamon, to najczęściej preferowane smaki dekorujące spienione mleko, które posłuży zarazem do przygotowania ozdobnych wzorów na powierzchni naszego cappuccino – istnieją artyści, którzy przy pomocy nadgarstka – i wyobraźni - tworzą autentyczne ornamenty z gęstej pianki na powierzchni filiżanki kawy. Są one dla większości amatorów tego napoju idealnym wykończeniem oraz aksamitnym dodatkiem do ulubionego cappuccino.
Teraz, kiedy poznaliśmy tajniki sztuki cappuccino, sami możemy spróbować przygotować filiżankę tego wyśmienitego napoju. Rezultat z pewnością nas zaskoczy - niepowtarzalna okazja do spędzenia miłych chwil w towarzystwie lub w nastrojowej ciszy.