Jak wzbogacić kawiarniane menu o nowe pozycje? Poznaj przepisy na idealną kawę z ekspresu

Dobra, pobudzająca kawa, która została przygotowana przez baristę, może zachwycić klientów i sprawić, że będą chcieli wrócić do odwiedzonej kawiarni. Przepisy na kawę są zazwyczaj powszechnie dostępne, ale żeby jak najlepiej przygotować gorący napój, trzeba też poznać techniczne wskazówki dotyczące jej zaparzania za pomocą profesjonalnego urządzenia.

Poznaj przepisy i techniki parzenia kawy, które wykorzystasz dzięki profesjonalnym ekspresom ciśnieniowym. Przekonaj się, jak nawet niewielkie urozmaicenie menu może zwiększyć zainteresowanie klientów Twoim lokalem. Dowiedz się również, w jaki sposób profesjonalnie serwować kawę i robić wzorki na jej powierzchni.

Przepisy na kawę z ekspresu ciśnieniowego – jak zrobić najlepsze espresso?

Sercem wszystkich kaw z ekspresów ciśnieniowych jest espresso. Warto dowiedzieć, jak należy je przygotować, żeby tego rodzaju kawa miała intensywny smak i zapach oraz by wieńczyła ją delikatna, kremowa pianka.

Tradycyjne espresso ma 25 ml i jest przygotowywane w ciągu 25 sekund. Aby uzyskać najbardziej wyrazisty smak, ekspres zużywa 7 g kawy. Temperatura parzenia kawy zależy w dużej mierze od rodzaju ziaren, ale można przyjąć, że najbezpieczniejsze dla naparu są wartości między 88 a 94°C. Zalanie ziaren wrzątkiem może skutkować spaleniem kawy – wtedy napój będzie miał gorzki, nieprzyjemny smak. Dzięki mniejszej temperaturze przygotowana kawa uwalnia bogaty aromat i smak, w którym zależnie od ziaren można wyczuć nuty owocowe lub czekoladowe.

Do espresso należy także podać świeżą, zimą wodę. Woda do espresso jest potrzebna, aby klient mógł przed wypiciem kawy oczyścić swoje kubki smakowe, by bardziej poczuć smak kawy i wszystkie uwolnione z ziaren nuty.

Przepisy na kawę na bazie espresso, czyli od cappuccino przez espresso macchiato po espresso con panna

Na bazie espresso możesz przygotować mnóstwo innych pysznych kaw. Są to m.in.:

  • cappuccino – pojedyncze espresso podawane ze spienionym gorącym mlekiem. Co ważne, mleko powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, co najłatwiej uzyskać za pomocą dyszy spieniającej lub odrębnego spieniacza do mleka;
  • latte macchiato – najczęściej trójwarstwowa kawa składająca się z dużej ilości spienionego mleka z dodatkiem pojedynczego espresso. W latte macchiato to mleko odgrywa główną rolę, a kawa jest tylko dodatkiem (z włoskiego latte macchiato to splamione mleko). Aby uzyskać trzy warstwy, należy najpierw dobrze spienić mleko i wlać je do wysokiej szklanki, a następnie powoli dolewać gorące espresso;
  • espresso macchiato – to przeciwieństwo latte macchiato, czyli intensywna pojedyncza dawka espresso delikatnie zabarwiona mlekiem. Espresso macchiato podaje się w tych samych filiżankach co kawy espresso. Na górze można pozostawić mocno spienione mleko;
  • flat white – to kawa, której receptura została najprawdopodobniej opracowana w Australii. W składzie flat white powinno znaleźć się podwójne espresso oraz spienione mleko. Tego rodzaju kawa przypomina cappuccino, jednak w smaku jest dużo intensywniejsza i bardziej pobudzająca;
  • americano – to espresso, które zostało zalane gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Stosunek kawy do mleka może wynosić 1:1, choć czasem klienci wolą słabszą kawę.

Na podstawie tych kaw jesteś także w stanie przygotować kilka mniej znanych gorących napojów, które z pewnością spodobają się Twoim klientom. Spróbuj m.in. wprowadzić do swojego menu kawę mocha, czyli kawę latte z dodatkiem czekolady i bitej śmietany lub mocha breve, w której bitą śmietanę zastępuje śmietanka. Wśród kawowych smakoszy dużą popularnością cieszy się również marocchino – espresso z kakao lub syropem czekoladowym oraz małą ilością spienionego mleka.

Do jeszcze mniej typowych kaw należą:

  • romano – espresso ze skórką z cytrynu lub sokiem cytrynowym,
  • freddo – espresso na zimno, z kostkami lodu,
  • con panna – espresso z bitej śmietany.

Wzorki na kawie – latte art, które zachwyci każdego klienta

Jeśli chcesz, aby Twoi klienci zachwycali się nie tylko smakiem kawy, ale też jej wyglądem, zadbaj o technikę zdobienia napoju. Wszystkie kawy, w których wykorzystujesz spienione mleko, możesz ozdobić finezyjnymi wzorami.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie espresso. Żeby jednak w filiżance (np. do cappuccino) zmieściło się mleko, zostaw trochę wolnego miejsca. Następnie przygotuj mleko – zadbaj, aby było odpowiednio ciepłe i dobrze spienione. Możesz do tego użyć indukcyjnego spieniacza do mleka ze zdejmowanym pojemnikiem wykonanym ze stali nierdzewnej. Zwróć uwagę, że naczynie do mleka powinno być zakończone niewielkim lejkiem, który ułatwi wykonywanie wzorków.

Na koniec została Ci najważniejsza czynność – wlewanie mleka do filiżanki. Warto pamiętać wówczas o dwóch rzeczach:

  • wlewaniu mleka w takim samym tempie, co ułatwia stopniowe przechylania dzbanka;
  • delikatnego potrząsania dzbankiem na boki, aby uzyskać wzór.

Latte art wymaga treningu, dlatego nie przejmuj się, jeśli na początku efekt nie jest zadowalający. Pamiętaj też, żeby zawsze mieć dobrze spienione i podgrzane mleko o gładkiej konsystencji. Tylko w ten sposób nie połączy się ono z espresso.

Przepisy na kawę z użyciem najlepszych urządzeń – wykorzystaj profesjonalny ekspres do kawy w swojej kawiarni

Każdą z kaw na bazie espresso jesteś w stanie przygotować w ekspresie ciśnieniowym. Jeśli jeszcze jesteś na etapie uzupełniania kawiarni, nie przejmuj się wysokimi kosztami profesjonalnych urządzeń. Nowy ekspres do kawy kosztuje co prawda od 8 do nawet 20 tys. złotych, co może być – zwłaszcza na start – bardzo dużą przeszkodą. Jednocześnie zakup używanego ekspresu to bardzo duże ryzyko – gdy urządzenie się zepsuje, nie będziesz mieć na niego gwarancji. Wstrzymane zostanie także serwowanie kawy.

Aby uniknąć takich sytuacji, a jednocześnie ograniczyć koszt otwarcia kawiarni, rozważ możliwość wynajmu ekspresu do kawy. Przez cały czas trwania umowy będziesz mógł korzystać z profesjonalnego ekspresu. W cenie wynajmu otrzymasz też:

  • dostawy kawy ziarnistej do ekspresu,
  • profesjonalny serwis,
  • opiekę Doradcy.

Jeśli chcesz wyposażyć swój lokal w więcej niż jedno urządzenie, sprawdź opcję dzierżawy ekspresu do kawy i skorzystaj z elastycznej oferty Eden Springs.