Kawa smakowa z ekspresu - pomysły, które możesz wykorzystać w swojej kawiarni

Woda i kawa

Kawa to idealny napój i mogłoby się wydawać, że nie potrzebuje żadnych ulepszeń. Coraz więcej osób uwielbia jednak kawy smakowe – aromatyczne, pobudzające i przywołujące zapach świąt lub smak lata. Jeśli jeszcze nie wprowadziłeś do swojego menu urozmaiconych wersji kaw, to doskonały czas, aby zaoferować gościom wyjątkowe doznania. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego niż aromatyczna mała czarna wzbogacona o syropy do kawy czy przyprawy.

Dzięki wprowadzeniu do menu kaw smakowych w Twojej restauracji pojawią się miłośnicy sezonowych smaków i zapachów. Kawę możesz serwować również na wynos, dzięki czemu ci, którzy spieszą się do pracy lub na spotkanie, chętnie wezmą na drogę rozgrzewającą kawę z chili, a latem wpadną na latte z syropem truskawkowym. Jesienią i zimą nie ma natomiast nic przyjemniejszego niż długie rozmowy przy piernikowym latte lub małej czarnej z dodatkiem likieru. Jak przygotować aromatyczny napój? Kawę z dodatkowym elementem smakowym możesz przygotować dzięki:

  • mieszance aromatycznych przypraw,
  • dodatkom alkoholu,
  • słodkim syropom smakowym,
  • wykorzystaniu kawy ziarnistej smakowej.

Wybierz ekspres do swojej restauracji i rozpieszczaj gości najlepszą kawą.

Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły i inspiracje na najlepsze kawy smakowe, które możesz wprowadzić do menu w okresie zimowym oraz wiosennym i wakacyjnym.

Kawa smakowa na jesień i zimę – rozgrzewająca i pachnąca świętami

Jesień to zapach wanilii i czekolady, a z zimą najczęściej kojarzą nam się korzenne przyprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby doskonałą kawę wzbogacić o sezonowe aromaty i smaki, które przyciągną gości.

Kawa ziarnista smakowa to jedno z prostszych rozwiązań na kawę o oryginalnym smaku. Do ziaren poddawanych procesowi palenia są dodawane ekstrakty roślinne, dzięki którym powstają kawy z nutą kokosa, wanilii czy amaretto. W kawach ziarnistych inspirowanych aromatami Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz Afryki łatwo odnaleźć nuty egzotycznych przypraw – cynamonu, imbiru, goździków czy kardamonu. W tym przypadku wystarczy jedynie wsypać kawę do ekspresu, a świeżo zmielona i zaparzona będzie już gotowa do podania gościom.

Jak zrobić dobrą kawę dzięki przyprawom i dodatkom ?

Jeśli jednak wolisz dodać do kawy korzenne przyprawy, możesz stworzyć autorską mieszankę, do której warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzu jawajskiego. Dzięki temu zaparzysz zimową kawę według przepisu dostępnego wyłącznie w Twojej restauracji. Do kawy smakowej z korzennymi przyprawami możesz dodać na talerzyku filiżanki garść rodzynek, żurawiny lub małe korzenne ciasteczko, co z pewnością docenią Twoi goście. W zimowe dni zaproponuj zaś coś wyjątkowo rozgrzewającego i pobudzającego. Kawa z chili to zimowy strzał w dziesiątkę, a dla kawoszy lubiących oryginalne połączenia warto przygotować opcję chili i czekolada.

Kolejnymi propozycjami jesiennej i zimowej kawy smakowej są duet czekolada i mięta, kawa karmelowa, orzechowa lub czekoladowa. W celu przygotowania powyższych napojów wystarczy sięgnąć po kawy ziarniste i intensywne syropy do kawy wykorzystywane przez barmanów i profesjonalnych baristów. Pamiętaj jednak, że kawa z dodatkiem takiego syropu i na przykład bitej śmietany oraz polewy będzie już dość kalorycznym deserem. Kawa z dodatkiem rumu, whisky czy brandy – podawana na ciepło, podpalana bądź serwowana po wystygnięciu – to także doskonała rozgrzewająca opcja jesienna i zimowa. Im większy wybór smaków, tym większa radość klienta oraz szansa, że będzie chciał poznać całe kawowe menu w Twojej restauracji.

Kawa smakowa na wiosnę i wakacje – owoce, owoce i jeszcze raz owoce

Wiosna i lato to smak i zapach owoców, a kawę większość smakoszy pije na zimno. Szczególnie w okresie wakacyjnym frappé to najpopularniejsza wersja napoju, którą można delektować się na miejscu, w restauracji lub w drodze. Jeśli chcesz wzbogacić smaki kawy i zachwycić gości sezonowymi dodatkami, postaw na owocowe syropy do kawy.

Połączenie mięty i czekolady to idealny zastrzyk energii na cały ciepły dzień. Wystarczą: syrop o smaku mięty, zimne mleko, kostki lodu, czekolada, najlepsza kawa z ekspresu i dodatki – gałka zimnych lodów lub porcja bitej śmietany oraz polewa czekoladowa. Tak przygotowany napój to przyjemność, energia, kawa i deser w jednym.

Kawa z nutą truskawki, pomarańczy, borówki, róży, wanilii, kokosa, wiśni, jaśminu czy lawendy – wszystkie wymienione smaki możesz zaproponować swoim gościom, dzięki różnorodnym syropom smakowym, które nadadzą niepowtarzalnego charakteru kawie. Możesz serwować smakowe kawy na ciepło oraz – co zapewne spotka się z większym zainteresowaniem – na zimno. Pamiętaj, aby odpowiednio ozdobić kawę i talerzyk, na którym stoi szklanka z napojem. Jeśli serwujesz gościom kawę truskawkową, połóż na talerzyku dwie truskawki, do espresso różanego dodaj na spodku filiżanki płatek róży, a kokosowe latte ozdób wiórkami kokosa i czekolady.

Nie ma dobrej kawy bez... dobrego espresso – profesjonalne ekspresy do kawy

Jak zrobić dobrą kawę smakową? Podstawa to nie tylko doskonałe ziarna czy aromatyczny syrop i przyprawy, ale też dobry sprzęt. Dzierżawa ekspresów do kawy to korzystne finansowo rozwiązanie dla właścicieli restauracji chcących rozwijać swój biznes. Cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato, flat white, americano – podstawą każdej z tych kaw jest espresso. Bez dobrej, aromatycznej podstawy, trudno o pyszną kawę najlepszej jakości, która zachwyci Twoich gości na tyle, że staną się jej absolutnie wierni.

Ekspres ciśnieniowy z młynkiem – niezbędny do przygotowania pysznej kawy

Każdą z wymienionych kaw na bazie espresso możesz przygotować w ekspresie ciśnieniowym. Jeśli dopiero myślisz o wprowadzeniu do swojej restauracji szerokiego wyboru kaw smakowych, nie musisz inwestować olbrzymich kwot w nowe urządzenia. Nie oznacza to jednak zakupu używanego sprzętu. Profesjonalny ekspres do kawy możesz wynająć, a urządzenie od Eden Springs to gwarancja doskonałego espresso i idealnie spienionego mleka, czyli wyśmienitych kaw o różnych smakach, zależnie od sezonu i upodobań klientów.

Możesz mieć pewność, że przez cały czas trwania umowy Twój wybrany ekspres ciśnieniowy z młynkiem będzie działał bez zarzutu, ponieważ w cenie wynajmu otrzymasz profesjonalny serwis i opiekę doradcy. Jeśli chcesz wypożyczyć więcej niż jedno urządzenie, aby ekspres znajdował się przy każdym barze lub – zależnie od potrzeb Twojego lokalu – na dwóch poziomach restauracji, sprawdź elastyczną ofertę Eden Springs. Ponieważ o kawie wiemy wszystko, możesz również skorzystać z naszego wsparcia w kwestii jej dostarczania do Twojej restauracji. Zadbamy, aby do Twojego lokalu regularnie trafiały najlepsze kawy włoskich marek. Dzięki wielu rodzajom kawy dobrej jakości możesz bowiem oczarować i przyciągnąć klientów.