konserwacja ekspresów do kawy

KONSERWACJA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby moc rozkoszować się swoją ulubioną kawą każdego dnia w pracy oraz uniknąć zbędnych kosztów serwisowania, pamiętaj o odpowiedniej i regularnej konserwacji swojego urządzenia. Konserwacja ekspresu to podstawa wydłużenia żywotności urządzenia oraz gwarancja doskonałego smaku kawy. 

JAK DBAĆ O EKSPRES DO KAWY

  • Codzienne mycie modułu cappuccinatore (do spieniania mleka) w ekspresach Saeco,
  • Opróżnianie i mycie pojemnika na zmieloną i zaparzoną kawę (ekspresy Saeco) i pojemnika na kapsułki (ekspresy Lavazza Blue)
  • Regularne uzupełnianie zbiornika wody
  • Używanie kawy dobrej jakości
  • Czyszczenie bloku zaparzacza – raz w tygodniu lub w zależności od potrzeb
  • Co 500 kaw – smarowanie bloku zaparzacza smarem odpowiednim dla danego modelu ekspresu
  • Wymiana filtra wody – co 6 miesięcy lub częściej w zależności od potrzeb
  • Odkamienianie ekspresu – częstotliwość zależna od twardości wody. Ekspresy Saeco wyświetlają komunikat o konieczności odkamieniania po uprzednim ustawieniu odpowiednich parametrów. W ekspresach kapsułkowych Lavazza Blue, odkamienianie należy przeprowadzać nie rzadziej niż co 6 miesięcy.

Twarda woda, czyli woda zawierająca minerały, jest dobroczynna dla organizmu człowieka, ale używana w ekspresach do kawy powoduje odkładanie się kamienia. Jest to naturalny proces wytrącania się kamienia wapiennego z wody, jednak może on prowadzić do uszkodzenia ekspresu do kawy oraz do zmiany smaku kawy.

Dlatego pamiętaj, by używać filtrów do wody w ekspresie oraz regularnie używać płynów do odkamieniania ekspresów do kawy. Filtry wody do ekspresów oraz środki do odkamieniania możesz zakupić w Eden Springs. Skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta pod numerem 801 222 888 lub z Przedstawicielem Handlowym, z którym podpisałeś umowę.