Latte Art dla początkujących

latte-art-705x435

No dobrze. Jesteś już mistrzem/mistrzynią parzenia przepysznej kawy. Teraz czas zachwycić Twoich przyjaciół sposobem jej podania. A konkretnie wzorkiem, który „narysujesz” na powierzchni napoju. Nie jest to wcale takie trudne.

Wykorzystywana przez profesjonalnych baristów technika dekoracji i upiększania serwowanej kawy za pomocą spienionego mleka i wszelkiego typu posypek nazywa się Latte Art. Jak każda sztuka wymaga solidnego rzemiosła, ale też niebanalnej wyobraźni i wiele serca.

Podstawowym składnikiem sukcesu jest dobrze spienione mleko. Powinno być ciepłe, około 60-65 st. C, i mieć odpowiednią gęstość porównywalną do konsystencji jogurtu. Musi być na tyle gęste, aby nie rozpuszczać się od razu w kawie, ale też na tyle płynne, by swobodnie wylewać się z dzbanka do filiżanki ciągłym, jednostajnym strumieniem. Za gęste będzie tworzyć na powierzchni napoju góry i doliny – takim mlekiem nie da się precyzyjnie „rysować”. Za rzadkie rozpuści się w kawie tworząc co najwyżej chaotyczny kleks.

Idealna piana mleczna ma drobne pęcherzyki powietrza i jednorodną strukturę. Dnem dzbanka warto 2-3 razy uderzyć o stół, by pozbyć się wzniesień na powierzchni mleka. Możemy też zakręcić kilka razy dzbankiem w celu wyrównania niedoskonałości piany. Jeśli jednak mleko na wierzchu nadal jest zbyt mocno spienione, a pęcherzyki za duże, wystarczy zdjąć wierzchnią warstwę za pomocą łyżki.

Do pierwszych prób, zanim nasza ręka nabierze wprawy i precyzji – używajmy filiżanki dość szerokiej, wypełnionej kawą mniej więcej do połowy.

I oto przychodzi ten najważniejszy moment – wlewanie spienionego mleka… cała tajemnica polega na nauczeniu się lekkiego kołysania dzbankiem. No cóż, początkowo wychodzić będzie trochę koślawo, jak wówczas, gdy pisaliśmy w elementarzu pierwsze litery, ale z czasem nabierzemy wyczucia i wprawy.

Najprostszym do uzyskania wzorem jest serce i już wkrótce tworząc skomplikowane rozety nie będziemy mogli uwierzyć, że jeszcze niedawno sprawiało nam problem.

 

Leasing ekspresu do kawy

Leasing ekspresu do kawy

Przeczytaj również:

Kawa – to warto wiedzieć – infografika >>

Kawa szkodzi? Obalamy mity >>

Woda i kawa – ochrona przed cukrzycą >>

6 zdrowych napojów dla dzieci w upały >>

10-powodow-picia-wody-705x435
lemoniada

4 komentarze w temacie “Latte Art dla początkujących

  1. Super sposobem na dekorowanie kawy jest też coś takiego jak Cinnibird, czyli „długopis”, którym pisze się za pomocą..przypraw. Świetna zabawa, nawet dziecko potrafi go obsłużyć a efekt jest powalający :)

  2. Też używam Cinnibird do dekorowania kawy. A moja córka do dekorowania całej kuchni :D. Dobrze że to tylko przyprawy a nie farba :D.

  3. Oo, to mówicie że Cinnibird jest już dostępny w Polsce? Będę miała czym obdarowywać znajomych w takim razie :D.

    • Haha koniecznie:D. Ja ostatnio dałam Cinnibird mojej przyjaciółce która prowadzi małą kawiarnię. Była wniebowzięta :D.

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *