JAKI CIŚNIENIOWY EKSPRES DO KAWY WYBRAĆ DO FIRMY?

173655712

Wybierając ciśnieniowy ekspres do kawy do firmy stajemy zazwyczaj przed dylematem: kupić ekspres do kawy duży i drogi, ale zapewniający doskonałą jakość, czy zdecydować się na ekspres tańszy zapewniający podstawowe parametry? Odpowiedź brzmi – to źle postawione pytanie. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, co tak naprawdę liczy się przy wyborze profesjonalnego ekspresu do kawy – przeczytaj nasze wskazówki.

Jeden z przedsiębiorców zadał na forum takie oto pytanie:

„Ostatnio rozszerzyłem działalność i coraz więcej znaczących klientów odwiedza siedzibę mojej firmy. Wiadomo wtedy czas na kawę. A ten ekspres co mamy jest do kitu, kupiłem go kiedyś w markecie i wstyd podawać taką kawę, pracowników też mi szkoda, żeby taką pili. Możecie mi polecić jakiś porządny, dobry ekspres do kawy z górnej półki? Atrakcyjny wygląd bardzo mile widziany bo będzie on stał „na widoku”.”

Spełniając prośbę – postanowiliśmy zebrać kilka porad i umieścić je w tym artykule. Jeżeli szykujecie się do kupienia lub dzierżawy ekspresu do kawy – a nie wiecie od czego zacząć, odpowiedzcie sobie na poniższe pytania:

1. JAK DUŻA JEST TWOJA FIRMA? KTO BĘDZIE KORZYSTAŁ Z EKSPRESU I JAK CZĘSTO?

To podstawowe pytanie, które pomoże Ci dobrać ekspres do kawy pod kątem wydajności. Przecież nie ma nic gorszego, niż zepsuty ekspres do kawy w czasie, gdy przyszedł ważny klient albo gdy Twoi pracownicy właśnie mają przerwę. Dla ułatwienia, dokonaliśmy prostego podziału na małą, średnią i dużą firmę, pod kątem konsumpcji kawy. Wiadomo, że kawę piją prawie wszyscy…

Kawa - rodzaje kaw

Rodzaje kaw

MAŁA FIRMA – konsumpcja 2-9 filiżanek kawy dziennie
Jeżeli prowadzisz małą firmę zatrudniającą kilka osób, wypijających ok. 9 filiżanek kawy dziennie, lub chciałbyś mieć ekspres do kawy przeznaczony głównie dla Twoich klientów – warto rozważyć zakup małego, ale profesjonalnego ekspresu na kapsułki. Pamiętaj – jeżeli chcesz, aby ekspres ciśnieniowy pracował bez zarzutu, nie wybieraj urządzenia przeznaczonego do użytku domowego. Profesjonalne ekspresy na kapsułki oprócz niezawodności oferują wysokiej jakości, mieloną i bez żadnych sztucznych dodatków kawę. W ofercie Eden oprócz ekspresu na kapsułki Lavazza Blue dostajesz GRATIS profesjonalny spieniacz do mleka, dzięki któremu przyrządzisz wszystkie możliwe mleczne kawy. Poczęstowanie klienta perfekcyjnie przyrządzonym espresso lub wyśmienitym cappuccino sprawi, że zostaniesz dobrze zapamiętany. Sprawy biznesowe po prostu lepiej załatwiać przy dobrej kawie.

ŚREDNIA FIRMA – konsumpcja 10-24 filiżanek kawy dziennie
Jeżeli w Twojej firmie wypija się średnio 20 kaw dziennie – warto zainwestować w bardziej zaawansowany i wielofunkcyjny ekspres na kapsułki lub na kawę ziarnistą. Prawie 80% Polaków pije kawę mleczną. Jeżeli w Twojej firmie też jest to normą, warto pomyśleć o ekspresie do kawy z automatycznym systemem spieniania i podgrzewania mleka. Wytworzenie gorącej mlecznej pianki umożliwi dysza, pod którą podstawisz filiżankę lub dzbanuszek z mlekiem. Innym pomysłem będzie ekspres z systemem cappucinatore (wężyk wkładany do kartonika z mlekiem), dostarczającym spienione mleko po naciśnięciu jednego przycisku.

DUŻA FIRMA – konsumpcja od 25 filiżanek kawy dziennie
Jeżeli jesteś zainteresowany ekspresem do kawy o bardzo dużej wydajności, rozważ dzierżawę lub zakup profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego, dobrej firmy, z możliwością parzenia dwóch kaw jednocześnie. Ekspresy do kawy o takiej wydajności zazwyczaj są na kawę ziarnistą. Wybierz taki model, którego rozmiary będą odpowiadały miejscu, w którym ma się znaleźć. Jeżeli gabaryty nie maja znaczenia wybierz urządzenie z płytą grzewczą pozwalającą na ogrzanie filiżanek. Jeżeli przewidujesz, że pracownicy będą częściej używać kubków niż filiżanek na kawę, potrzebna może się okazać funkcja regulująca wysokość dysz, z których wypływa kawa. Jeżeli ekspres będzie stał „na widoku” powinien sprawiać dobre, profesjonalne wrażenie.

2. CZY LEPIEJ WYBRAĆ EKSPRES NA KAWĘ ZIARNISTĄ CZY W KAPSUŁKACH?

kawa ziarnista i espresso

Jeżeli cenisz zapach i aromat świeżo zmielonej kawy – zastanów się nad ekspresem do kawy z młynkiem żarnowym. Tuż przed sporządzeniem kawy ekspres zmieli odpowiednią porcję ziaren wypełniając biuro miłym aromatem. Ekspresy Saeco na kawę ziarnistą zazwyczaj sprawdzają się w średnich i większych firmach. Możesz też korzystać z kapsułek. Profesjonalne marki np. Lavazza Blue zamykają w hermetycznej kapsułce 100% naturalnej, świeżo zmielonej kawy bez dodatków smakowych i konserwantów. Ekspres na kapsułki Lavazza Blue to przede wszystkim banalnie prosta obsługa, a wiele możliwości, bo porcjowana kawa ma coraz więcej rodzajów, w zależności od przeznaczenia. To również wygodne rozwiązanie przede wszystkim dla mniejszych firm, tym bardziej że dostawcy ekspresów kapsułkowych najczęściej oferują pakiety.

3. ZAKUP EKSPRESU NA WŁASNOŚĆ CZY DZIERŻAWA – CO SIĘ BARDZIEJ OPŁACA?

latte art

Zakup ekspresu powinien być przemyślany, bo profesjonalny sprzęt powinien służyć przez lata. Warto zadać sobie pytanie, jaką kwotę możemy przeznaczyć na zakup ekspresu do kawy i czy jesteśmy gotowi ponieść ewentualne koszty takiej inwestycji. Pamiętajmy, że zakup ekspresu to nie koniec wydatków. Do tego trzeba dołożyć comiesięczne wydatki na kawę oraz doliczyć możliwe ryzyko zepsucia i wymiany części po upłynięciu rocznej gwarancji. Warto poczytać fora tematyczne i sprawdzić doświadczenia innych właścicieli danego modelu. Zadać pytania – co najszybciej się psuje i ile kosztują części na wymianę. Warto oszacować ryzyko zepsucia sprzętu i wypożyczenia ekspresu zastępczego, jeżeli właściwy będzie w naprawie dłuższy czas.

W przypadku dzierżawy ekspresu do kawy, klient płaci głównie za dostawy kawy, a ekspres zostaje wypożyczony na czas trwania umowy. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie potrzebują ekspresu do kawy na własność, ale cenią sobie wygodę i fakt, że nigdy nie zabraknie im kawy. Płacąc tylko za kawę nie ponosisz ryzyka wyboru nieprofesjonalnego ekspresu i nie martwisz się o serwisowanie urządzenia. W przypadku zepsucia sprzętu w dzierżawie, firma wynajmująca ma obowiązek naprawić go i dostarczyć klientowi bezpłatnie ekspres zastępczy. Nie pobiera również opłat za serwis – chyba że ekspres zostanie zepsuty z winy klienta.

4. DBANIE O EKSPRES TO INWESTYCJA W DOBRZE FUNKCJONUJĄCY SPRZĘT

kawa Eden

Pamiętajmy o tym, że o ekspres – nieważne czy zakupiony czy w dzierżawie – trzeba umiejętnie dbać. Ekspresy do kawy, tak jak wszystkie maszyny, wymagają odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji. Podstawą jest regularne czyszczenie, zwłaszcza układu mlecznego, okresowe odkamienianie oraz wymiana filtrów wody co jakiś czas. Konserwacja maszyny jest wymagana dla jej bezawaryjnego działania, regularnie wykonywana zmniejsza ryzyko wystąpienia usterek.

Mamy nadzieję, że ten artykuł spełnił swoje zadanie i będzie pomocny przy wyborze konkretnego rozwiązania. Jedno jest pewne –  wybór dobrego, sprawdzonego pod względem jakości, ciśnieniowego ekspresu do kawy na pewno ucieszy Twoich pracowników i gości.

Podziel się z nami w komentarzach – jaki ekspres chciałbyś mieć i na co trzeba zwracać uwagę wybierając dany model. Twoja opinia – może pomóc innym w wyborze.

 

Leasing ekspresu do kawy

Leasing ekspresu do kawy

Przeczytaj jeszcze:

Jak rozliczyć zakup ekspresu i kawy do firmy >>

Jak podawać kawę czyli kawowy savoir vivre w firmie >>

9 kawowych tapet na pulpit w prezencie >>

Jak pokazać pracownikom, że ich doceniasz? 8 niezawodnych sposobów >>

7 sposobów na sukces w biznesie >>

 

Enjoyment - free happy woman enjoying sunset
infograf-kawa-intro

2 komentarze w temacie “JAKI CIŚNIENIOWY EKSPRES DO KAWY WYBRAĆ DO FIRMY?

  1. Bardzo pożyteczny artykuł w kontekście kupna ekspresu do biura. Szczerze przyznam, że wolę w biurze pić kawę z dripa albo przyrządzać samemu w ekspresie ciśnieniowym. Ale rozumiem, że w korporacjach ważna jest szybkość – nie tylko w robieniu kawy ;) Gdyby ktoś szukał alternatyw dla ekspresów automatycznych, to polecam mój artykuł: http://www.niepoddawajsie.pl/jaki-ekspres-do-kawy-kupic/ Pozdrawiam! :)

    • Wszystkie omawiane ekspresy w naszym artykule są ekspresami ciśnieniowymi, profesjonalnymi. Pijemy z nich kawę codziennie ;) i chyba jesteśmy już trochę „uzależnieni” szczególnie od smaku Lavazzy. W następnym artykule postaramy się dać krótki instruktaż jak przyrządzić perfekcyjne espresso i killka kaw na jego bazie. Będzie aromatycznie… Tymczasem – do pracy.. :)

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *