FILTRY WĘGLOWE CZY FILTRY Z ODWRÓCONĄ OSMOZĄ?

Filtry węglowe czy filtry z odwróconą osmozą

Wiele firm – szczególnie tych gdzie konsumpcja wody jest bardzo duża a redukcja kosztów jest priorytetem – decyduje się na instalację dystrybutora filtrującego wodę. Jakie są zalety, a jakie wady, takiego rozwiązania?Firma, która chce zapewnić swoim pracownikom stały dostęp do wody ma do wyboru jedno z następujących rozwiązań:

  • WODA BUTELKOWANA – rozwiązanie pozwalające na dostarczanie doskonałej jakości wody, ale też bardzo kosztowne
  • WODA ZRÓDLANA – w dużych, 19-litrowych butlach: to praktycznie standard współczesnych biur czy punktów usługowych, zapewniający stały dostęp do doskonałej jakości wody pochodzącej z głębinowych ujęć
  • FILTRY DO WODY czyli uzdatnianie wody za pomocą specjalnego zestawu filtrów wody wodociągowej
  • WODA WODOCIĄGOWA czyli tzw. kranówka: rozwiązanie raczej nie jest akceptowane z uwagi na słaby smak takiej wody, a również względy prestiżowe… chyba nie wyobrażamy sobie że podczas zebrania w pracy czy wizyty w salonie kosmetycznym częstowani jesteśmy kranówką

Rozsądne koszty

Co mają zrobić firmy, dla których kranówka jest zbyt słabej jakości by poczęstować nią klientów i własnych pracowników, a jednocześnie nie chcą płacić za wodę źródlaną? Rozwiązaniem jest filtrowanie wody kranowej czyli instalacja dystrybutora filtrującego wodę, pełniącego rolę lokalnej „stacji uzdatniania wody”.

Trzeba przyznać, że jakość wody wodociągowej znacznie się poprawiła i jest ona chemicznie i bakteriologicznie bezpieczna. Problem w tym, że od miejskich wodociągów do końcowego użytkownika często płynie starymi rurami. Choć jej jakość jest stale kontrolowana i monitorowana by picie takiej wody było w pełni bezpieczne, to jednak trudno mówić o dobrym, zachęcającym smaku takiej wody.

No to filtrujemy

Z pomocą przychodzi nam proces filtracji, który lokalnie pozbawi wodę wodociągową zanieczyszczeń w postaci osadów, niebezpiecznych związków chemicznych czy też nut smakowych odpowiedzialnych za to że kranówka smakuje jak… kranówka.

Dystrybutory filtrujące wodę podłączone są bezpośrednio do sieci wodociągowej, a dzięki wyposażeniu w najwyższej jakości filtry zapewniają świeżą, czystą i smaczną wodę praktycznie bez ograniczeń. Z punktu widzenia przedsiębiorcy dużą zaletą takiego rozwiązania jest stały koszt niezależnie od konsumpcji wody.

Ich dużym autem jest oszczędność miejsca oraz brak konieczności wymiany butli – wodę czerpią na bieżąco z sieci i w dowolnych ilościach. Nowoczesne dwustopniowe filtry węglowe, dostarczają wodę o parametrach wody butelkowanej, z zachowaniem 100% minerałów.

Dobry filtr to kluczowa sprawa

Kluczem do osiągnięcia dobrej jakości wody są używane filtry do wody i jego parametry. W firmie Eden wykorzystujemy wysokiej klasy filtrację złożoną z dwóch niezależnych bloków. Pobrana z sieci wodociągowej woda na pierwszym etapie przepuszczana jest przez filtr sedymentacyjny, który potrafi odseparować zanieczyszczenia o gradacji powyżej 5 mikrometrów i zatrzymać stałe osady takie jak piasek, rdza. Chroni on też, zwiększa wydajność i zapewnia dłuższy żywot filtrowi węglowemu, do którego trafia woda na drugim etapie oczyszczania. Filtr węglowy o gradacji zaledwie 1 mikrometra eliminuje z wody związki chloru, poprawia smak i zapach wody.
Tak przefiltrowaną wodę możemy śmiało spożywać bez gotowania, poczęstować nią naszych klientów lub zapewnić pracownikom firmy. Jej walory smakowe są na przyzwoitym poziomie, a wiele osób będzie miało prawdopodobnie spory kłopot, aby odróżnić taką wodę od zwyczajnej wody kupowanej w butelkach.

Demineralizacja + mineralizacja – czyli odwrócona osmoza

Odrębnym systemem filtracji jest tak zwana odwrócona osmoza, która swego czasu święciła triumfy, jako najdoskonalsza technologia oczyszczania wody. Działanie odwróconej osmozy w pewnym uproszczeniu polega na przepuszczeniu pod ciśnieniem wody przez półprzepuszczalną błonę, która przepuszcza cząsteczki H2O, ale nie przepuszcza zanieczyszczeń.
Rzeczywiście trzeba przyznać, że ta technologia potrafi oczyścić wodę w sposób niemal doskonały ale… otrzymana w ten sposób woda jest praktycznie tak czysta, że pozbawiona niezbędnych dla naszego zdrowia minerałów, w tym związków wapnia czy magnezu. Picie wody zdemineralizowanej jest szkodliwe (!) gdyż taka woda dosłownie wypłukuje minerały z naszego organizmu. Aby tego uniknąć – w przypadku stosowania filtra odwróconej osmozy – wodę należy dodatkowo i sztucznie zmineralizować.

Wybór technologii filtracji jest kwestią indywidualnej decyzji. Z całą pewnością w obu przypadkach – filtra węglowego i osmozy – uzyskamy doskonałej jakości wodę, przy czym filtr węglowy zachowa naturalnie rozpuszczone w wodzie minerały, a osmoza je wyeliminuje co będzie wymagać sztucznego zmineralizowania wody. Z całą pewnością jednak oba rozwiązania stanowią ciekawą alternatywę dla wody przywożonej do firmy z zewnątrz, a litr wody przefiltrowanej będzie na pewno tańszy niż litr wody z butelki czy dystrybutora.

Przeczytaj także:

Dystrybutory filtrujące wodę czy dostawy wody źródlanej?>>

Filtry do wody – rozwiązanie dla dużych firm>>

Specjalista radzi: jak rozliczyć zakup wody do firmy>>

 

Jak polubić szefa
wyznaczanie i planowanie celów

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *